Röda hönskvalster
Blodsugande kvalster - Dermanyssus gallinae
Det röda hönskvalstret är en otrevlig sorts ohyra. Nattetid suger de blod från fåglarna och på dagen gömmer de sig i skrymslen och vrår. Parasiten kan även överleva i flera månader utan tillgång till fåglar. Människor kan också angripas av kvalstren, det orsakar kraftig klåda och ibland röda utslag.
Kvalstren är svåra att se på fåglarna. Hönskvalstren kan ses som små röda eller svarta prickar och förekommer ofta i stora mängder, speciellt sommartid kan de finnas i omåttliga mängder innan man upptäcker dem.
Ta en vit trasa och torka under sittpinnar och bakom reden, om trasan blir full med röda och svarta prickar kan man se att det finns röda hönskvalster där.
Hönsen stressas svårt av kvalstren och äggproduktionen minskar. Dödsfall bland hönsen är inte ovanliga genom blodbrist. Hästar är också väldigt känsliga för hönskvalster och drabbas då av våldsam klåda. Därför bör man tänka på att inte ha höns och hästar i samma stall.
Smittspridning
Kvalstren sprids i regel med nyinköpta höns men även vilda fåglar kan vara bärare av kvalstren.
Behandling
Flytta alla hönorna under dagen , då de har minst kvalster på sig, till annat utrymme. Här krävs det att man är noggrann för att bekämpa hönskvalster. Eftersom kvalstren i huvudsak lever utanför hönan på dagen krävs det en ordentlig rengöring av hönshuset.
Hus, sittpinnar och reden sprayas med desinfektionsmedel (Virkon S). Om möjligt bör man även byta ut gammal inredning mot ny fräsch. Här kan man alternativt ringa Anticimex, som kommer och sprutar hönshuset överallt. Behandlingen måste upprepas flera gånger med 10-14 dagars mellanrum.
Sista behandlingen bör även inbegripa hönsen själva för att få bort de sista kvalster som sitter på fåglarna. Dammsugning är ett utmärkt sätt att minska antalet kvalster på. Hög (mer än 45 grader) eller låg temperatur (kallare än -20 grader) dödar hönskvalster.
Detta är endast "huskurer" och ej godkända av SVA. Än så länge finns inga godkända medel utan vi får bara hoppas att det på sikt kommer fram ett godkänt preparat så att våra höns slipper lida.
Kalka
Kalka är något som man har gjort i alla tider. När man har gjort rent hönshuset och dess inredning noga tar man och kalkar allt. Det är ett beprövat medel, som kvalster och andra parasiter inte tycker om. Man kan även blanda i kalken i hönsens sandbad.